איך לבחור מגשרים: האם מגשר חייב להיות עורך דין?
מגשרים משתדלים להשיג אפשרות ליישוב סכסוכים המתאימה לשני הצדדים לגישור ולהפחית את רמת הקונפליקט בין הצדדים. הבדל בין גישור למשפט הוא שהמשפט הוא בעצם הליך כפייה, וגישור הוא הליך וולונטרי שבו הצדדים מסכימים מרצונם להפעיל הליכי פשרה ללא כפייה של אף אחד. בבית משפט שופט מקבל החלטה מנקודת מבט של חוק ומשפט, ובגישור החלטה מתקבלת על ידי הצדדים, תוך התחשבות באינטרסים שלהם באופן שווה.
גישור או ניהול משא ומתן – הם לרוב המקרים דרך טובה, חסכונית ויעילה ביותר לפתור מחלוקת באינטראקציה משפחתית, עסקית או קהילתית. לפעמים סכסוך מגיע במבוי סתום ואנשים עמוק בקונפליקט. משא ומתן בעזרת מגשרים מומלצים ומוסמך פותר את הסכסוך. גישור היא טכנולוגיה שבה מגשר מנהל משא ומתן בין שני צדדים או יותר. כל הצדדים לסכסוך מחליטים מרצונם להשתתף במתכונת זו של משא ומתן ומטרתם לפתור או לצמצם את הסכסוך.
כל הקונפליקטים שאנשים מתמודדים איתם כיום נגרמים מתגובת המוח לסכסוך. בשנים האחרונות פורסמו תוצאות מחקר נוירופיזיולוגי פורץ דרך שהוביל להבנה חדשה ומעמיקה של אופן פעולת המוח ותגובות של אנשים לקונפליקט. הצדדים ניגשים לסכסוך שלהם על סמך השקפותיהם בנושא ותמיד יש צורך לשאול שאלות נוקבות שיעזרו להם להסתכל על הסכסוך שלהם ועל התגובה הזו לקונפליקט מנקודת מבט אחרת. איך לעשות את זה? צריך להכניס גישור בתהליך משא ומתן של הצדדים. מגשרים יכולים לעורר ולראות את רגשות הצדדים: רגשות והיגיון בו זמנית.
איך לבחור מגשרים שמסייעים לפתור קונפליקטים
מגשרים מבינים למה צדדים לא אומרים את כל מה שיש להם וידעה לשאול שאלות רלבנטיות על זה שלא נאמר. אלא שאלות ספציפיות של רמת הצרכים, אינטרסים או הערכים. היתרון של גישור הוא להתחיל משא ומתן מחדש, חוסך כסף ובונה מערכת יחסים חדשה. היתרון בגישור: אין מפסידים בו. בבית המשפט רק שופט מחליט מה תהיה התוצאה. גישור תמיד מכוון לעתיד, בניגוד לבית המשפט שעובד עם העבר. גישור הוא תהליך טרנספורמטיבי באמת עם היכולת לצאת ממנו עם הסכם, שמתאים לכול צד.
גישור מאפשר לא רק לשמור על קשרים, אלא להפוך אותם לחדשים – רווחיים יותר. גישור עסקי הוא תמיד על כסף, ולגורם הכסף מתווסף חלק נוסף – זמן. מגשרים עוזרים למערכת משפטית לפתור סכסוכים בתחום עסקי, קהילתי או משפחתי. מגשרים מפחיתים עומס העבודה של בתי המשפט, מפחיתים כמות הסכסוכים בחברה ומשפעים חינוכית על הנאשם. מגשרים הם עצמאיים המבצעים גישור על בסיס מקצועי: ברשותם תעודת הכשרה במסגרת תכנית ההכשרה למגשרים.
יחסים ההדדיים של הצדדים במהלך גישור נבנים על בסיס שיתוף פעולה, רווחיות לכל אחד מהצדדים. גישור מאופיין בשביעות רצון הדדית, סיום הסכסוך בהסכמה, לצדדים תוצאה צפויה ומשביעת רצון, לכן כדאי להזמין מגשרים ביישוב סכסוכים לפני פנייה לבית המשפט. חשוב להבין שגישור הוא כלי תרבותי, הרבה יותר יעיל לנהל משא ומתן מאשר להתנגש בבית משפט.
האם מגשר צריך להיות עורך דין?
סיכוי לקבל החלטת בית משפט שלא לטובתך היא סיכון רציני. יתרונות עיקריים של גישור: פרטיות, ודאות, הסכמים מחייבים, גמישות פיננסית, אבטחה ועוד…
1. פרטיות – גישור מוכר כסודי על פי חוק: המשמעות היא שלצדדים לסכסוך ועל מגשרים חל איסור לגלות מידע שנודע להם במהלך ניהול משא ומתן. לפיכך, עצם הערעור וההסכמה על תוצאות הגישור חסויים.
2. ודאות – גישור הוא כלי אפקטיבי ליישוב סכסוכים. מגשרים מסייעים לצדדים בפתרון קונפליקטים. מגשר הוא צד ניטרלי ועצמאי. אין לו את הזכות לכפות את חזונו על הצדדים, תוך קביעה עצמאית של דרכים ליישוב המחלוקת. מגשרים מנהלים את התהליך גישור ומסייעים בניהול משא ומתן.
3. הסכמים מחייבים – מה קורה כשהסכמים לא מתקיימים? היא אחת השאלות הראשונות שהמגשר עונה עליהן. דבר העיקרי שהסכמים מבוססים על האינטרסים של הצדדים לסכסוך, על מה שחשוב, ולכן הם מכוונים לביצוע. שנית, הצדדים יכולים להשתמש בהסכם כמסמך משפטי עם כל ההשלכות של אי ביצועו. ההסכם על תוצאות הגישור מוכר בחוק כמחייב.
4. גמישות פיננסית – עלות שירותי גישור תמיד סוכם בין מגשרים למגושרים.
5. רמת האבטחה והבטיחות בגישור מוסיפה יתרונות לתהליך זה. גישות ייחודיות ליישוב סכסוכים עוזרות להבנת אינטרסים וסיבות התנגדות להסכמה. יכולת מגשרים לנהל משא ומתן היא המפתח לניהול יעיל של מערכות יחסים ועסקים.
מגשר הכי טוב – הוא לא עורך דין: מה ההבדל בין מגשר לעורך דין?
לפעמים לקוחות תוך כדי הכנה לגישור שואלים: האם מגשר, הוא עורך דין בהכשרתו? יש סטיגמות נפוצות שמגשרים הכי טובים – הם עורכי דין: זו טעות גדולה! להיפך: מגשר מומלץ בחיפה הכי טוב – הוא קודם כל בהכשרה – מגשר, ולא עורך דין. מגשר אינו עוסק בחוקים ולא מנסה להשפיע על החלטות בית המשפט. מגשר עוזר לצדדים לפתור את המחלוקת ביניהם, מסייע לבנות שיתוף פעולה והבנה הדדית. עורך דין ברוב המקרים מייצג את האינטרסים של אחד הצדדים לסכסוך – קשה לו להיות ניטרלי בהליך הגישור: הוא רגיל להילחם עבור צד אחד ולעיתים קרובות זה מפריע לו לגשר. מגשר הוא אדם ניטרלי: הוא לא מדבר בשם אף אחד מהצדדים – הוא אינו מגלה כלל מי צודק ומי טועה. מגשר מומלץ בתל אביב לא נותן שום עצה, לא מתייחס לחוק ואינו זקוק כלל למסמכים כדי לעבוד בסכסוך.
תפקידו של מגשר הוא לא רק לסייע לצדדים להגיע להסכמה, אלא גם לוודא שההסכמות שלהם מהימנות וארוכות טווח. בבסיסו, הליך הגישור הוא תהליך בו צד שלישי אובייקטיבי (המגשר) מסייע בפתרון הסכסוך בין הצדדים באמצעות משא ומתן. המגשר אינו חייב להיות עורך דין, והוא יכול להיות בעל השכלה או כישורים כלשהם בתחומים שונים. יש להדגיש כי המגשר אינו משמש כעורך דין עבור אחד הצדדים, ומשימתו לסייע לצדדים למצוא פשרה. הסיוע של עורך דין לצדדים – עריכת הסכם גישור במסגרת המשפטית ומעקב אחר יישומו. ברור: להליך הגישור כדאי לבחור מגשר, שהוא לא עורך דין.